METATRON HC – online portal

Оналйн портал – Биорезонансна диагностика и терапия. Радиестезия, оздравителни услуги, курсове, апаратура.

ЕСТЕСТВЕНИ ПРИРОДНИ СРЕДСТВА ЗА БОРБА С НАСТИНКА И ГРИП

Автор: д-р Владимир Шишков

Резултат с изображение за „грип“
ЕСТЕСТВЕНИ ПРИРОДНИ СРЕДСТВА ЗА БОРБА С НАСТИНКА И ГРИП

Едва ли някой би се учудил че природните средства за борба с настинките и грипа са толкова популярни защото за съжаление модерната медицина все още не е успяла да предложи ефикасно лечение за тези проблеми. Има разбира се медикаменти, които могат да скъсят продължителността или да понижат риска от грип и настинка, но повечето от тях осигуряват само временно облекчение от неприятните им симптоми. От друга страна има много добре познати природни средства, които също могат да дадат временно облекчение, а някои от тях – сериозно подобрение на състоянието.

По-долу ще разгледаме някои от най-известните и използвани домашни методи за лечение и природни средства при настинка и грип.

Екстракт от ехинацея

Резултат с изображение за „ехинацея“
Ехинацея – мощен имуностимулатор

Ехинацеята е билка, от чийто екстракт се изготвят хранителни добавки. Има основание да се твърди, че екстракта от ехинацея подпомага имунната система в борбата с вирусите и други инфекциозни агенти. Някои клинични изследвания показват, че употребата на екстракта може да съкрати времетраенето на заболяването. Други не подкрепят това твърдение. Във всеки случай, ако решите да опитате лечение с ехинацея, започнете още в самото начало при поява на първите симптоми и приемайте екстракта поне 7-10 дни. Разбира се, винаги е добре да се консултирате с личния си лекар дали тази хранителна добавка е подходяща за Вас.

Цинк

Резултат с изображение за „цинк“
Предпазва от размножаване на вируси.

Някои изследвания показват, че цинкът има антивирусен ефект срещу вирусите причиняващи настинка. Има доказателства, че този микроелемент може да блокира продукцията на някои важни за размножаването на тези вируси протеини. Въпреки че засега не се потвърждава напълно версията, че цинкът може да предпазва от простуда, някои проучвания показват, че той може да съкрати времетраенето на нейните симптоми както и да намали тежестта на протичане на обикновената настинка ако започне да се приема в първите 24 часа от появата на началните симптоми. Не се препоръчва обаче да се използват цинкови препарати за назално приложение, поради данни за загуба на обоняние, вследствие приложението им.

Витамин С

Резултат с изображение за „Втамин ц“
Противодейства на простудата.

Способността на витамин С да противодейства на простудата все още не е напълно доказана. Някои изследвания доказват, че той може да намали времетраенето на симптомите на настинката с около ден. В едно отделно проучване при което участниците били подложени на извънредно високи физически натоварвания при силен студ и са приемали големи дози витамин С показали с 50% по-висока устойчивост към настинката. За предотвратяването на простуда дозата от 2000мг дневно показва най-добър ефект, но се счита за твърде висока и може да причини диария и стомашно разстройство при някои хора.

Пилешка супа

Резултат с изображение за „пилешка супа“
Внася течности – има противовъзпалителни свойства.

Ненапразно бабите ни я препоръчват при простуда и грип. Пилешката супа помага и то по няколко начина. Вдишването на топлите изпарения спомага за отбъбването на носната лигавица. От друга страна, като внася течности в организма тя намалява обезводняването му. Някои нейни поддръжници твърдят също, че супата влияе добре и на възпалителните процеси. Изследванията показват че тя наистина показва противовъзпалително действие в лабораторни условия, макар че този ефект все още не е доказан в реалната практика.

Топъл чай

Резултат с изображение за „чай“
Антиоксидант, успокоява гърлото, намалява обезводняването.

Приемът на топъл чай показва благоприятни ефекти подобни на тези при пилешката супа. Вдишването на топлите пари намалява набъбването на лигавиците, а топлата течност успокоява раздразненото гърло и намалява обезводняването. Ако чаят е черен или зелен той притежава и мощен антиоксидантен потенциал, което винаги е от полза при инфекции.

Чесън

Резултат с изображение за „чесън“
Хранителна стойност – преборва инфекциите.

Чесънът отдавна е възхваляван заради легендарните си способности да преборва инфекциите. Едно проучване показва, че добавките с екстракт от чесън могат да предотвратяват настинките ако се приемат ежедневно. Все пак са необходими още подобни проучвания за да се докажат сериозно неговите ефекти. Но освен всичко друго чесънът има висока хранителна стойност и може да придаде пикантност при хранене със запушен нос, когато поради загуба на обоняние не можем да усетим аромата на храната.

Овлажнители на въздуха/парни инхалатори

Резултат с изображение за „Овлажнители на въздуха“
Овлажнява лигавиците.

За мощна доза гореща пара използвайте инхалатор или просто постойте в затоплена баня с течаща гореща вода при затворена врата. Вдишването на гореща пара може да спре набъбването на лигавицата в носа и така да противодейства на неговото запушване, както и на изтичането на секрети от него.

Водно-солеви разтвори

Резултат с изображение за „Водно солеви разтвори“
Солите премахват набъбването на лигавицата.

Промиването или впръскването на солени разтвори в носа намалява носната секреция и подпомага премахването на излишната слуз, като в същото време намалява и набъбването на лигавицата. Опитайте с готови разтвори от аптеките или си пригответе разтвор в домашни условия като в литър гореща вода сложите чаена лъжичка морска сол и чаена лъжичка сода за хляб. Използвайте капкомер или гутатор за да впръскате разтвора в едната си ноздра, като притискате другата за да се затвори. Повторете 2-3 пъти и после направете същото и с другата ноздра.

Мехлеми с етерични масла

Резултат с изображение за „Етерични масла“
Етеричните масла облекчават възпаленията.

Няколкодневно постоянно издухване и бърсане на носа може да предизвика локално възпаляване и дразнене на кожата около ноздрите. Простичко решение в тези случаи се явява втриването на кремче с етерични масла около (но не и вътре в) ноздрите, както може да се втрие върху гръкляна или върху гърдите. Етеричните масла имат свойството да успокояват и загряват. Вдишването на изпарения от етерични масла (ментол, камфор и др.) може да облекчи кашлицата или да отвори запушен нос, както и да отбъбва лигавиците. Приложението им обаче се препоръчва само при деца над 2 годишна възраст.

Гаргари със солена вода

Резултат с изображение за „Водно солеви разтвори“
Солената вода намалява дразненето.

При силно възпалено гърло гаргарите със солена вода или билкови отвари могат да бъдат полезни. Жабуренето с топла вода в която е разтворена чаена лъжичка сол или пък с отвара от лайка може да намали дразненето и да поддържа оводняването при изсушено гърло.

Оставете високата температура да си свърши работата

Резултат с изображение за „висока температура“
Високата температура подтикса вирусите.

Всъщност втрисането с висока температура е естествена природна реакция срещу болестта. Рязкото покачване на температурата активно подтиска размножаването на вирусите на настинката и грипа. Ако обаче температурата се повиши прекалено много, може да вземете лекарство за да я понижите. Освен това непременно трябва да се оводнявате добре. Непременно се консултирайте с лекар, ако температурата надвиши 40 градуса по Целзий, освен ако не успеете бързо да я смъкнете с лекарства. При бебета и малки деца температурата не бива да се задържа дълго време над 39 градуса по Целзий. При по-големи деца с температура под 38 градуса обикновено не се налага допълнително тя да бъде смъквана, освен ако не се чувстват много зле.

Почивка на легло

Резултат с изображение за „почивка на легло“
Почивката на легло преразпределя енергията

При нашия натоварен дневен режим, много от нас не могат да си позволят да се поизлежават ден-два на легло. Но почивката на легло позволява на организма ни да насочи по-голямата част от енергията си за борба с болестните агенти. Затоплянето също е важно, затова ако се налага – пъхайте се под завивките и дайте едно рамо на вашата имунна система в нелеката битка, която тя води.

И накрая – не забравяйте, че поддържането на високо ниво на имунна защита особено през студения сезон, когато сме най-уязвими е най-добрият начин да не допускаме настинката или грипа да вгорчат нашето ежедневие и да ни извадят от строя за няколко дни или дори седмици. Един от модерните и ефективни начини за поддържане на висок имунитет е стимулирането и повишаването му с помоща на няколко био-резонансни сеанса. Това е сравнително бърз, удобен и безопасен начин да повишим имунната си защита и да я подготвим за среща с опасните вируси и бактерии, които ни очакват през настъпващия зимен сезон.

Реклама