METATRON HC – online portal

Оналйн портал – Биорезонансна диагностика и терапия. Радиестезия, оздравителни услуги, курсове, апаратура.

Как да се наслаждаваме на празничната трапеза, без да вредим на здравето си!

Автор: д-р Владимир Шишков

Въпреки че коледните и новогодишните празници отминаха, вече навлязохме в следновогодишната серия от именни дни, които отново предразполагат към обилна консумация на храни и напитки пред отрупани трапези! Все пак традициите трябва да се спазват, нали? А знаем, че в България имаме силни традиции, които повеляват едва ли не задължително да се погълнат сериозни количества от здравословни и не толкова здравословни храни, обилно поляти със здравословни и не чак толкова здравословни напитки и то често в рамките само на един ден. Честите злоупотреби с храни и напитки по празниците, придружени с неспирни купони за по-младите или безметежно залежаване с часове пред телевизора в къщи за по-възрастните хора, логично водят до цял ред неприятни симптоми от страна на организма, като се започне от най-леките стомашни прояви – киселини, тежест, подуване, газове, разстройства и се стигне до гадене, повръщане, повишаване на кръвното, хранителни интоксикации, хипертонични кризи, алергични реакции, тежък махмурлук и какво ли още не.

За да избегнем посочените по-горе проблеми, без да пропуснем насладата и удоволствието от празничните трапези и обилната храна, ето няколко полезни и практични съвета от диетолога д-р Владимир Шишков:

1. Не се нахвърляйте и не бързайте да изядете веднага цялата сложена на масата храна – именно празникът е времето, когато можете да се храните бавно и с наслаждение, за да усетите истинския вкус на храната и напитките.
2. Преди всяко сериозно основно хранене изпивайте чаша-две чиста вода и тогава сядайте на масата – освен че по чисто обемен път водата ще намали усещането ви за глад, тя е много важна за усилването на метаболизма и усвояването на калориите от храната.
3. Много добра стратегия за хора, които обичат да похапват повечко, е винаги преди основното хранене да хапват купичка супа, бульон или друга течна храна – така се внася нискоенергийна, но засищаща храна и се подтиска апетита преди приема на тежки храни с висока енергийна плътност.

4. Ако и горните съвети не помагат, за да се намали чудовищният апетит, тогава може да се приемат хранителни влакнини – под формата на супена лъжица хуск, пшеничени, ръжени, овесени или оризови трици, или направо под формата на таблети, които се приемат 15-30 мин. преди хранене, отново с чаша вода. Свойствата на вискозните фибри, които силно да набъбват във вода, са отдавна известни, като по този начин те мощно подтискат апетита и създават условия за отлична перисталтика след нахранване, като в същото време не пречат да се наслаждавате на храната.
5. Ако ви предстои консумация на сериозно количество алкохол – не забравяйте старата българска традиция да се замезва преди алкохолния прием, никога не пийте алкохол на гладен стомах! Най-подходящи са мазни меса или колбаси (стига да нямате проблеми с холестерола!), а ако имате високо кръвно или висок холестерол, тогава може да сложите малко повечко растителна мазнинка – зехтин или олио в салатата, защото мазнините в голяма степен предпазват лигавицата на храносмилателния тракт и пречат на резорбцията на алкохола.
6. Ако знаете, че сте пристрастени към всякакви захарни, сладкарски и шоколадови изделия (стига да не сте с доказан диабет!), можете да вземате през празничните дни доза хром на таблетки (1-2 таблетки от 100 микрограма дневно) по време на хранене, за да намалите желанието да се тъпчете със сладки храни след нахранване.
7. Добре е да избягвате тежките хранителни комбинации, известни от разделното хранене – месо с картофи, с ориз или с тежки бобови храни и ядки, вместо тях можете да комбинирате месото със задушени или свежи зеленчуци, кълнове или семена, а картофите, ориза и тежките бобови храни можете да хапнете на следващото хранене, отделно от месата.
8. При наличие на различни по градус алкохолни напитки на масата, избягвайте да смесвате нискоалкохолните напитки (бира) и средно-алкохолните (вина), с високоалкохолни напитки като джин, водка, уиски, коняк и т.н. Ако все пак се налага да смесвате напитки с различен градус, винаги започвайте от тези с по-ниско алкохолно съдържание и завършвайте с високоалкохолните. Добре е да си наливате и чаша чиста вода заедно с алкохола, за да може периодично да отпивате от нея и да разреждате високоалкохолното съдържимо в стомаха.
9. Ако все пак получите махмурлук след обилно хранене и пиене, добре е да знаете, че алкохолът се елиминира най-добре и бързо през урината, така че, трябва да засилите работата на червата и бъбреците – това може да стане или с по-усилена физическа дейност или с прием на кафе, зелен или черен чай, чай от йерба мате или други естествени енергийни напитки, както и с обилна консумация на чиста вода – 2-3 литра дневно.
10. Добра идея е също да се приемат мощни пробиотични добавки, пробиотични храни (кисело зеле, царска туршия) или пробиотични напитки (био-айран, кефир) през дните, когато консумацията на храна е по-обилна, както и в дните, непосредствено след тях, за да се стимулира развитието на полезната чревна микрофлора.

11. Много разумен завършек на празничното преяждане или препиване е така нареченият разтоварващ ден – в който се консумират предимно леки растителни храни и се пие много вода и сокове, като при нужда се добавят леки слабителни продукти на природна основа или хранителни влакнини за изчистване на червата. 

Ако все пак получите неприятни хранителни разстройства или проблеми, свързани с преяждане, препиване или реакции към определени храни, добре е да си направите цялостна програма за детоксикация на организма, като минете на разтоварваща диета с подходящи леки храни и специални детоксикиращи процедури.

Ако желаете да ви бъде изготвен професионален и цялостен индивидуален режим за детокс и разтоварване, цъкнете тук!

Реклама