METATRON HC – online portal

Оналйн портал – Биорезонансна диагностика и терапия. Радиестезия, оздравителни услуги, курсове, апаратура.

Хламидиозата – коварна и почти незабележима

Автор: д-р Владимир Шишков

Резултат с изображение за „Хламидия“
Хламидозата трудно се установява.

Хламидиозата е често срещано инфекциозно заболяване предавано по полов път причинявано от бактерията Chlamydia trachomatis, което може да увреди най-вече женските полови органи. Въпреки че симптомите на хламидиозата са много леки или често изобщо отсъстват, тя може да причини сериозни усложнения като е възможно дори да се стигне до безплодие и то преди жената да е разбрала, че е заразена. Тъй като при момичетата в тийнейджърска възраст локалните имунни бариери в шийката на матката са отслабени, при тях рискът от инфектиране при висока сексуална активност е по-голям. Хламидията може също да се предава от инфектирана бременна жена на плода при раждане по естествен път.

При мъжете хламидиозата може да причини изтичане на секрет от пениса.

Всеки сексуално активен човек може да се зарази с хламидии. Колкото по-голям е броят на сексуалните партньори, толкова по-голям е рискът да се зарази.

Поради факта че тази инфекция се разпространява лесно и почти липсват симптоми на заболяването, тя може да се предава практически незабележимо между партньорите. Оказва се, че при близо 75% от жените и около 50% от заразените мъже не се наблюдават симптоми на заболяването.

При тези случаи в които симптомите са налице, те се появяват обикновено от една до три седмици след контакта и в зависимост от пола могат да бъдат:

При жените

Резултат с изображение за „венера символ“
 • Вагинално течение което може да има странна миризма
 • Кървене между менструациите
 • Болезнени менструации
 • Коремна болка с втрисане
 • Болки по време на сексуален контакт
 • Сърбеж или парене около или във влагалището
 • Болки по време на уриниране

При мъжете

Резултат с изображение за „марс символ“
 • Изтичане на малко количество прозрачен или мътен секрет от главата на пениса  
 • Болезнено уриниране
 • Парене или сърбеж около уретралния отвор на пениса
 • Болка и подуване на тестисите

Съществуват няколко различни лабораторни теста за диагностициране на хламидиоза. При едни от тях се взема уретрална натривка при мъжете или цервикална натривка при жените за лабораторен анализ. При друг вид тестове се изследват проби заразена урина в която се търсят хламидии.

Ако тестовете открият наличието на хламидии и инфекцията се потвърди, лечението се извършва с антибиотици като азитромицин или доксициклин. Освен това е важно да се лекуват и двамата партньори, за да се предотврати повторно заразяване или разпространение на болестта.

С навременно лечение инфекцията се изчиства напълно за седмица или две. Препоръчва се антибиотичният курс да не се прекъсва независимо от подобряване на състоянието.

Жените с тежка хламидиална инфекция трябва да се лекуват в болнични условия, като антибиотиците при тях се прилагат венозно, а може да се добавят и болкоуспокояващи.

След антибиотичния курс пациентите трябва да се тестват отново за да са сигурни че са излекувани напълно. Това важи и за двамата партньори след което те могат да правят секс отново.

Ако обаче хламидиозата не се лекува своевременно, тя може да доведе до няколко сериозни усложнения.

При жените нелекуваната хламидиоза може да причини възпаление на тазовото дъно което може да увреди фалопиевите тръби (тръбите които свързват яйчниците с матката) и дори да причини безплодие. Оставена без лечение хламидиозата може също да увеличи риска за ектопична бременност (всаждане и развитие на оплодените яйцеклетки извън матката). Освен това хламидиозата може да предизвика преждевременно раждане, както и да се пренесе от майката върху бебето по време на самото раждане и да причини очна инфекция (розов конюнктивит), слепота или пневмония при новороденото.

При мъжете хламидиозата може да причини така наречения не-гонококов уретрит – това е инфекция на уретрата (тръбата през която преминава урината при мъжете и жените), или епидидимит (инфекция на тръбичките в които се събира и през които преминава спермата), или проктит (възпаление на ректума).

Как можем да се предпазим от заразяване с хламидия?

Резултат с изображение за „щит“

За да намалим риска от заразяване с тази инфекция можем:

 • Винаги да правим секс с презерватив
 • Да ограничим броя на сексуалните си партньори и да не ги сменяме често
 • Да практикуваме сексуално въздържание или секс само с един доказано чист партньор
 • Да спазваме добра хигиена преди, по време и след полов контакт

Всеки обезпокоителен симптом от страна на половата система, като например изтичане на секрет, парене при уриниране, необичайно зачервяване или обриване, могат да бъдат сигнали, че трябва да прекратим временно сексуалната си активност и да се консултираме с лекар-специалист. Ако се докаже, че имате хламидиоза или друга сексуално преносима инфекция, трябва незабавно да започнете лечение и да уведомите всичките си скорошни сексуални партньори, за да могат и те да се консултират с лекар и да започнат лечение.

Поради факта обаче, че хламидията често протича без симптоми, заразените хора може без да желаят да предадат инфекцията на техните сексуални партньори. Повечето лекари-специалисти препоръчват всички хора които имат повече от един сексуален партньор да бъдат периодично и профилактично тествани за носителство на хламидии, дори ако нямат абсолютно никакви симптоми.

Все пак не бива да се пропуска и възможността да диагностицираме наличието на хламидии в организма с помоща на био-резонансна диагностика, както и тяхното евентуално унищожаване с помоща на безопасните за човека, но смъртоносни за самите хламидии био-резонансни честоти (MOR-терапия). Това е сравнително бърз, удобен, неинвазивен и достъпен метод за борба с една от най-разпространените сексуално преносими инфекции.

Реклама